In God's country


Na een klamme hete nacht in een prachtig resort met uitzicht op de Nijl gaan we heel vroeg weer het park in. Daar gaan we:
Afrikaanse visarend, Abessijnse neushoornvogel, pied kingfisher African skimmer, Black headed gonolek,Goliath reiger, kraanvogel, water thick knee, african jacana, spur winged lapwing, parelhoen, speckled mousebird, red throatet en cinnamon chest bee-eater, maribou stork, saddle-billed stork, red billed oxpecker, cattle egret, wrattenzijn, baviaan, oribi, Oegandese bok, nijlpaard, afrikaanse olifant, Rothschilds giraf, Jacksons hartebeest, waterbok, buffel, nijlkrokodil, pata monkey, colobus monkey, mangoest, schildpad, Nile mountain lizard. … en nog wat antiloopachtigen en andere vogels.
Prachtig, prachtig, met dank aan alle micro-organismen, insecten, grassen, palmen, cactussen, struiken, woudreuzen en nog veel meer is dit ecosysteem geworden tot wat het is. Een totaalbeleving, een landschap waarin alles zijn plek heeft, een olifant en giraf niet zomaar opvallen, eindelijk een schaal die bij deze dieren past. En dan die kuddes grazers, duizenden antilopen bij elkaar, honderden buffels bij elkaar onder leiding van opperbuffel, wat een ontzaglijk gevaarlijke dieren, met een kort lontje zeggen ze hier. De savanne was groen en kortbegraasd, we hadden goed zicht op eventuele predatoren. Helaas de katachtigen lieten zich niet zien, da’s voor de volgende keer.
Zelf ben ik toch wel gevallen voor de Rothschild giraf. De mannen hebben een welhaast donkerbruin-rode tekening, de oudere grote horens/knobbels en vaak flink gehavend. Wat een gratie in dit oeroude land.
Met pijn in het hart afscheid genomen van dit mooie land en op de weg terug naar Kampala.
Gelijk weer in het stinkende verkeersinfarct terecht gekomen. Wat is dit voor een stad, hoe werkt het openbaar vervoer, wie heeft er allemaal waterleiding, is iedereen aangesloten op het riool, hoe zit het met de energievoorziening, wie kan er eigenlijk voor openbare voorzieningen betalen, is er een uitweg voor deze vastlopende metropool, deze stad van hoop voor vele Oegandezen. Wie moet waarin investeren, buitenlanders, overheid, corruptie.. er is nog zoveel te onderzoeken hier, er zijn nog zoveel contacten te leggen met instanties, bedrijven, instituten en burgers. Dit project is nog lang niet ten einde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn we hetzelfde

Gezond in Oeganda